Een nieuw jaar. Tijd voor veranderingen. Bijvoorbeeld als het om je werk gaat. Het idee om je eigen baas te worden kan aantrekkelijk zijn, maar het is ook belangrijk om te beseffen dat het hard werken en veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. In deze blog vertel ik je over wat punten waar je rekening mee kan houden als je voor jezelf begint. Lees je mee?

Onderzoek en maak een plan

Voor je een bedrijf kan starten, moet je marktonderzoek doen. Wat is er al en waar is nog behoefte aan? Dat is de grote vraag. Op die manier kan je voorbereid een plan voor je bedrijf opstellen. En dan wel een plan waar je wat mee kan en waarmee je iets nieuws op de markt brengt.

Geld op de bank

Uiteraard heb je een extra zakcentje nodig om een bedrijf op te kunnen starten. Er moeten een hoop dingen geregeld worden en daar hebben de meeste bedrijven een budget voor nodig. Iedereen pakt dit op een andere manier aan en het is even onderzoeken wat voor jou als ondernemen werkt en van toepassing is.

Alleen of samen

Je kan een bedrijf beginnen in je eentje maar je kan ook een team aannemen als je denkt dat nodig te hebben. Of je het nodig hebt, blijkt al snel uit het plan wat je hebt gemaakt voor je bedrijf.

Een eigen werkruimte

Een eigen bedrijf werkt niet zo heel veel anders dan een ander bedrijf. En dat betekent dat je ook voor je eigen bedrijf, ook als je maar alleen werkt, een eigen plekje nodig hebt. Je kan vaak voor een goede prijs een kantoorruimte huren. En denk ook aan een auto ‘van de zaak’ zo kan je gaan voor een financial lease zakelijk. Dit is vaak ook mogelijk voor Zzp’ers. Een lease auto bied je de mogelijkheden van snel en flexibel vervoer zonder dat je meteen een groot bedrag neer moet leggen.

Alle geduld voor het proces

Als laatste rest mij nog te zeggen dat je geduld moet hebben. Succes is geen gegeven en het duurt soms lang voor je resultaat ziet. Maar hard werken en bijsturen wanneer nodig, zorgen ervoor dat jouw bedrijf alles biedt wat het nodig heeft om te floreren. Wat er verder op je pad komt is niet binnen jouw controle.

Eigen baas zijn is voor velen een droom. En met hard werken, een plan en voorbereiding kan je die droom tot een werkelijkheid maken!