Nieuwe schoenen kopen is leuk om te doen, maar het kan zeker wat prijzig zijn. Om deze reden is het belangrijk dat de schoenen het geld waard zijn. De eisen die over het algemeen worden gesteld aan het vinden van een nieuwe paar schoenen kunnen ervoor zorgen dat het soms moeilijk is om een perfect paar schoenen te vinden. Ze moeten er goed uit zien, lang meegaan en comfortabel zitten. Dan is er bijna geen ruimte meer voor wat anders, zoals schoenen die op een duurzame manier worden geproduceerd. Deze schoenen bestaan haast niet! Of toch wel?

Veja

De bedenkers van Veja zijn jaren geleden op bezoek geweest in een Chinese schoenenfabriek. De werknemers van deze fabriek werden op een slechte manier behandeld. De schoenen die hier werden gemaakt, waren slecht voor de wereld.  Met dit in hun achterhoofd, zijn zij Veja gestart. Veja schoenen worden op een ecologisch verantwoorde manier geproduceerd, met veel transparantie binnen het bedrijf.

Nu kan er misschien gedacht worden dat Veja schoenen vijf keer duurder zijn dan andere merkschoenen. Het wordt wel duurder geproduceerd, door alle duurzame producten, maar het is niet duurder op de markt. Dit komt omdat Veja minder reclame maakt. Over het algemeen, wordt drie kwart van het geld van schoenen besteed aan reclame. Veja gebruikt dit geld dus om de schoenen goed te produceren, in plaats van reclames overal.

De materialen

De zolen van Veja schoenen worden gemaakt van wild rubber uit het Amazonegebied. Het materiaal wordt direct bij coöperaties gekocht. Hetzelfde gebeurt bij het katoen. Dit wordt biologisch ingekocht rechtstreeks van de bron. Tijdens het kweken van het katoen worden er geen meststoffen of pesticiden gebruikt. De leren schoenen van Veja zijn gemaakt van leer dat op een plantaardige manier is gelooid. Het huid van de dieren wordt zonder schadelijke chemicaliën verwerkt. Alles aan de schoenen is helemaal schoon dus! Veja is nog steeds bezig met het ontwikkelen van meer duurzame en plantaardige manieren om schoenen te maken. Daar wil jij toch ook in lopen?

De schoenen

Het is makkelijk om te denken dat Veja kiest voor duurzame schoenen in plaats van leuke schoenen, maar dit is niet zo! Veja heren en vrouwen schoenen zien er goed uit, wat er verwacht wordt van een stel sneakers. Er zijn verschillende stijlen en kleuren, maar ze lopen allemaal even comfortabel. Veja schoenen gaan daarnaast net zo lang mee als andere sneakers. Er is dus geen reden om geen Veja schoenen te dragen!