Het overhemd is een belangrijk item in de kledingkast van een man. Het is tenslotte een kledingstuk dat bijna bij iedere gelegenheid gedragen kan worden en bij veel gelegenheden ook wenselijk is. Denk maar eens aan kantoor, een werkoverleg, een etentje of een speciale gelegenheid zoals een trouwerij of begrafenis. We durven wel te zeggen dat iedere man er eigenlijk wel minstens één in zijn kast moet hebben hangen mits dit de juiste maat is. Het dragen van de juiste maat is namelijk bij een overhemd cruciaal. Wanneer een overhemd te groot of juist te krap zit ziet dit er misschien nog wel slordiger uit dan een gekreukeld exemplaar en je weet dat we van kreukels de kriebels krijgen. In dit blog geven we je dan ook graag wat tips over het vinden van het juiste overhemd.

Meten is weten

Wanneer je een overhemd wilt kopen dat echt aan jouw maten voldoet is eigenlijk alleen je eigen maten opmeten voldoende. Aan de hand van je eigen maten kan je namelijk precies bepalen welke maat wel en niet geschikt voor je is. Uiteraard zal je altijd wel nog even moeten passen voor het eindoordeel maar wanneer je, je eigen maten kent is het zoeken van een goed en passend overhemd al een stuk makkelijker. Kies voor het opmeten van je maten altijd een flexibel meetlint. Dit is een zacht meetlint wat soepel langs het lichaam valt. Op deze manier is de meting zorgvuldig. De buikomvang is meestal het eerst wat je wilt opmeten. Daarna volgen de borstomvang, de armlengte en de algehele lengte van de romp van boven naar beneden. Vergeet ook zeker je nek niet als je het belangrijk vindt dat het boord mooi is aangesloten.

De verschillende pasvormen

Aan de hand van je maten kan je al redelijk goed inschatten welke maat overhemd bij jou zal passen maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. De overhemden hebben ook een bepaalde pasvorm. Niet ieder pasvorm zal even flatteus bij jouw lichaamsbouw passen waardoor het al snel te klein of te groot oogt. Welke pasvorm het meest geschikt voor jou is hangt voornamelijk af van je postuur. Zo zijn de comfort fit, klassiek fit en regular fit voornamelijk recht modellen. Wanneer je naar de modern fit, de tailored fit of fitted modellen gaat kom je al snel uit bij de getailleerde modellen. Deze modellen zijn voornamelijk geschikt voor als je wat smaller bent. Ben je juist erg breed? Dan zal de loose fit, slim fit of smart fit beter bij jouw postuur passen. Er zijn echter ook merken die gebruik maken van gecombineerde pasvormen waardoor een overhemd door meerdere soorten mannen gedragen kan worden. Het profuomo overhemd is daar een mooi voorbeeld van.