Het zou goed kunnen dat het winterse weer van begin dit jaar zijn sporen heeft achtergelaten op het tuinhout. Boompjes die door harde rukwinden los zijn geraakt, bloempotten die aan stukken zijn gevallen en aanslag op de tegels. Ook de schutting kan een behoorlijke windvanger zijn en kan daardoor flink beschadigen. Is dat bij jou ook het geval geweest of ben je gewoon klaar voor een nieuwe look, lees dan verder over het kiezen van een nieuwe schutting.

 

De regels voor een nieuwe schutting

We moeten natuurlijk beginnen bij de regelgeving voor een nieuwe schutting. Ja, die is er helaas. Je kunt niet zomaar de schutting slopen en er een nieuwe plaatsen. Heb jij een vrijstaande woning en geen directe buren? Dan kun je zonder al te veel problemen een nieuwe schutting plaatsen, zo lang je je maar aan de toegestane hoogte houdt. Grenst jouw tuin direct aan de tuin van de buren, dan zul je met hen de nieuwe schutting moeten overeenstemmen. Je hebt immers toestemming van de buren nodig om de schutting te vervangen. Het kan zomaar zijn dat zij de huidige schutting wel prima vinden en niet willen meebetalen. In dat geval moet je de schutting een stukje van de erfafscheiding om eigen erf plaatsen. Ook moet je rekening houden met de hoogte van de schutting. Deze mag in de achtertuin maximaal twee meter hoog zijn. Voor het huis geldt een maximale hoogte van een meter.

 

Kies het materiaal

Naast de bekende schuttingen van hout en beton zijn er tegenwoordig steeds meer opties wat betreft het materiaal van de schutting. Zo kun je bijvoorbeeld schanskorven laten vullen met boomschors, schelpen of dennenappels voor een zeer natuurlijke uitstraling. Dit maakt de schutting een stuk minder hard qua uitstraling. Ook zou je voor een semitransparante schutting kunnen gaan of de schutting zelfs helemaal weg kunnen laten als je buitenaf woont. Ga je toch liever voor hout, dan is hardhout met het FSC-keurmerk aan te raden. Wil je liever een zachte, geïmpregneerde houtsoort, dan zul je moeten letten op het KOMO-keur. Een keurmerk van het hout van de schutting is echt noodzakelijk voor goede kwaliteit. En goede kwaliteit is precies wat je nodig hebt.

 

Vergeet de poortdeur niet

Grote kans dat jij de poortdeur hebt afgestemd op de schutting. Kies je voor een nieuwe schutting, dan is het aan te raden om ook een nieuwe poortdeur te kiezen. Een houten poortdeur is een goede aanrader voor de meeste poorten. Je kunt hierbij ook kiezen uit een enkele poortdeur of een dubbele. Het hang- en sluitwerk kun je naar eigen wens afstemmen op de rest van de tuin en uitstraling van het huis.