Ondernemers met een eigen bedrijfspand moeten net als particulieren een energiecontract afsluiten. Het grote verschil is dat zij een zakelijk energiecontract moeten hebben in plaats van een ‘gewoon’ energiecontract. Hierbij maken ze gebruik van of grootzakelijke energie of kleinzakelijke energie. Als leek of beginnende ondernemer zegt je dit waarschijnlijk niet zoveel. Daarom lees je in dit artikel meer over grootzakelijke energie. Wat is het precies en wanneer heb je het nodig? En wat is eigenlijk het verschil met kleinzakelijke energie? Je leest het hier.
Wat is grootzakelijke energie?
Grote bedrijven, zoals fabrieken, bedrijfshallen en andere grote ondernemingen die veel stroom verbruiken, beschikken over het algemeen over een grootzakelijk energiecontract. Dat is een speciaal contract voor grootzakelijke verbruikers van energie. Bij dit soort bedrijven is de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen groter dan 3 x 80 Ampère. Ook is de gasaansluiting minstens 40 m3 per uur. Daarnaast herken je een grootzakelijk energiecontract aan het feit dat je twee facturen krijgt: één van de netbeheerder en één van het energiebedrijf waar je grootzakelijke stroom afneemt. Waar je een grootzakelijk energiecontract ook aan herkent, is het feit dat je iedere maand alleen betaalt voor wat je exact verbruikt hebt. Bij een kleinzakelijk energiecontract zit dat anders, dus dat is een goed herkenningspunt – mocht je (nog) niet precies weten onder welk verbruik jouw onderneming valt. Je kunt ook altijd contact opnemen met je netbeheerder om zeker te weten waar je onder valt.
Wat is kleinzakelijke energie?
Naast grote bedrijven bestaan er talloze mkb’ers en zzp’ers die een zakelijk energiecontract hebben. Zij hebben een te klein energieverbruik om onder grootzakelijke energie te vallen. Een kleinzakelijke energieaansluiting heeft een totale capaciteit die kleiner is dan 3 x 80 Ampère. Ook de gasaansluiting is minder dan 40m3 per uur, in tegenstelling tot de grootzakelijke energieaansluiting. Bij een kleinzakelijk energiecontract ontvang je één factuur met alle nodige informatie. Op deze factuur zie je dus de gegevens van de netbeheerder en van je energieleverancier. Wat ook goed is om te weten, is dat je bij een kleinzakelijk energiecontract een voorschot betaalt. Dat herken je vast wel als je al eens een particulier energiecontract hebt gehad. Ook daar betaal je een voorschot, waarna je aan het einde van het contractjaar geld terugkrijgt of misschien nog wat bij moet betalen. Vrijwel alle zzp’ers en een groot deel van de mkb’ers beschikt over een kleinzakelijk energiecontract.
Goedkope grootzakelijke energie scoren
Nu je weet hoe je kunt zien of je een kleinzakelijk of een grootzakelijk energiecontract nodig hebt, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede energiedeal. Geen enkele ondernemer betaalt graag te veel voor zakelijke energie. Daarom is het aan te raden om te beginnen met zakelijk energie vergelijken om zo een scherpe aanbieding te vinden. Gebruik hiervoor een zakelijke energievergelijker waarmee je meteen kunt beginnen. Een zakelijke energievergelijker is een online tool die voor jou op zoek gaat naar een goede match. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is je jaarlijkse energieverbruik. Die gegevens vind je op je laatste jaaropgave voor zakelijke energie. Ook kun je extra wensen toevoegen zoals de wens voor groene stroom of een flexibel energiecontract. Vervolgens kun je lekker achteruit zitten, want de tool doet het zoekwerk voor je. Ideaal! Goed om te weten: de resultaten uit een onafhankelijke zakelijke energievergelijker zijn altijd compleet. Dat betekent dat je nergens anders een betere deal kunt scoren, omdat je alle mogelijke energiecontracten voor jouw verbruik te zien krijgt. Dat scheelt je veel tijd en uiteindelijk ook geld, omdat je zo tijd overhoudt die je kunt stoppen in je bedrijf.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.