Een kantoorbaan is voor sommige mensen een werkelijke droom terwijl andere er nerveus en prikkelbaar van worden als ze er alleen al aan denken. Gelukkig zijn er naast kantoorbanen nog zoveel meer banen waar we tegenwoordig ons geluk kunnen vinden. Werk jij niet graag op kantoor maar vind je onderweg zijn juist prettig en leuk? Dan is een baan als rijinstructeur misschien wel iets voor jou. Heb je altijd al graag rijinstructeur willen worden maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit blog vertellen we je graag hoe de opleiding om deze baan te krijgen eruit ziet.

Fase 1

Wanneer iemand rijinstructeur wil worden zal hij de rijinstructeur opleiding in gaan. Deze opleiding bestaat grofweg uit 3 verschillende fasen waarvan de eerste fase een vaardigheid onderdeel is. In deze fase leer je alle vaardigheden die je moet bezitten als je autorijles wilt geven aan anderen. Het verkeer is soms namelijk al lastig zat als we er zelf in rijden. Laat staan dat we dan ook nog iemand moeten lesgeven die daar veel minder ervaring in heeft. Je moet op ieder moment kunnen ingrijpen als het nodig is terwijl je degene die in de auto rijdt wel genoeg vrijheid geeft om het te leren. Deze fase bestaat uit een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. Wanneer fase 1 goed is afgesloten kan men doorgaan naar de volgende fase.

Fase 2

Naast vaardigheden in het verkeer moet je degene die in de auto rijdt ook daadwerkelijk iets bijbrengen. Je moet diegene les geven en lesgeven is een vak apart. Bij lesgeven komen namelijk ook weer een aantal vaardigheden kijken. Je moet jouw kennis overdragen op je leerling op de wanneer waarop hij of zij het begreep. Niet voor iedereen geldt dezelfde leermethode. Soms moet je het op een andere manier aanpakken en daar is deze fase voor.

Fase 3

Wanneer fase 2 ook is afgerond kan er worden overgegaan naar de derde en laatste fase. In deze fase wordt er stage gelopen bij een rijinstructeur die al geslaagd is en de broodnodige jaren ervaring heeft opgedaan. De stage duurt zo’n 40 uur waarbij je dus praktijkervaring opdoet. Wanneer ook de stage is afgerond ben je klaar voor je examen. Na het succesvol afronden van je examen heb je de opleiding rijinstructeur officieel gehaald en mag je zelf met je leerlingen de weg op. Of je dit particulier gaat doen of in dienst gaat bij een al bestaande autorijschool is helemaal aan jezelf.